Tímárház

A gazdag ipartörténeti múlttal rendelkező Debrecen egyetlen, helyszínen megőrzött ipartörténeti emléke a Tímárház - Kézművesek Háza. Az egykor Tímár (ma Nagy Gál István) utcai épület egy részét eredeti állapotában sikerült megmenteni és felújítani. Itt található a tímár mesterek és leszármazottaik adakozásából, felajánlásából létesített állandó tímártörténeti kiállítás. A Tímárház két másik termében többségében a helyi kézműves mesterek munkáiban gyönyörködhetünk időszaki kiállítások keretében. Az épülethez csatlakozóan az újonnan felépült műhelysorban a kézműves hagyományok különböző ágazatait tekinthetik meg az érdeklődők, pl. szűrrátét készítés, hímzés, gyöngyfűzés, viseletkészítés, csipkeverés, fazekasság és kékfestés. A helyszínen tevékenykedő népi iparművészek közreműködésével lehetőség nyílik az egyes mesterségbeli fogások megismerésére és elsajátítására is.

A Tímárház gyermekprogramjai és foglalkozásai illeszkednek az évszakokhoz és az ünnepekhez. Az itt található játszóház egész évben lehetőséget kínál óvodás- és iskoláskorú gyermekeknek a kézműves mesterségekkel való ismerkedésre.

A látogatók ajándékként a helyszínen lévő népművészeti boltban a tájegységre jellemző, természetes anyagokból készített, kézzel megmunkált egyedi alkotásokból választhatnak.

Info

Elérhetőség:4025 Debrecen, Nagy Gál István u. 6.
GPS:47.526725; 21.6336
Kapcsolat:+36 52 321 260
Nyitva tartás:K-P: 10-16, Szo: 10-14

Jelen weblap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.